_DSC0109

Nötpanerad kycklinfilé

Ett lite nyttigare alternativ istället för ströbrödspanering är nötpanering, vilket också är väldigt gott. Väldigt många har en tendens att översteka kyckling på alldeles för hög värme, ganska länge, resultatet blir en torr och trådig kyckling. Stek istället på medel/medelhög värme tills kycklingen är precis klar, resultat en saftig, god kycklingfilé

Riktigt enkelt, snabbt och lätt lagad mat som blir fantastisk gott.

Steg för steg med bilder finns i slutet av inlägget. Länkar även efterhand i ”gör såhär” texten

När jag gjorde denna maträtt stekte jag på medel värme tills den kändes stum, då skar jag ett snitt i den tjockaste biten och kolla om den var klar, jag ville ju ha den så saftig och god som möjligt utan att översteka den. Tillsammans med de rostade nötterna blev det en god mjuk, nötig, crunchig kycklingsallad

Detta behövs för ca 2 portioner

 • 2 st kycklingbröst filé
 • ca 6-7 msk valfria nötter (jag hade 2 msk cashewnötter, 2 msk valnötter och 2 msk mandel)
 • 1 st ägg
 • 1 skvätt mjölk
 • 1 tsk senap (valfritt)
 • 1 krm timjan
 • ½ krm cayennepeppar
 • smör/margarin till stekning
 • salt & peppar

Gör såhär:

 1.  Vispa upp ägget lätt med en skvätt mjölk, senap, timjan, salt och peppar
 2. Skär kycklingfiléerna till stripes (bild 1) och lägg dem i äggblandningen, låt ligga ca 5-10 minuter (bild 2)
 3. Rosta nötterna och grovhackad dem, lägg på lämplig tallrik så du kan rulla/vända kycklingen i nötterna. (bild 3 & 4)
 4. Ta upp filéerna med en gaffel och låt äggblandningen rinna av lite innan du lägger de i nötterna, det förhindrar att nötterna klumpar sig runt överflödigt ägg (bild 5 & 6)
 5. Rulla kycklingen i nötterna så det bildas ett nöt täcke runt om, skaka försiktigt av överflödiga nötter, lägg på en tallrik tills de ska stekas (bild 7)
 6. Hetta upp en stekpanna med smör (medel värme) och lägg i de nöt täckta kycklingstripsen och stek tills de känns stumma och nötterna har fått ytterligare gyllenbrun färg. (bild 8)
 7. VÄND INTE FÖR OFTA, låt kycklingen få yta och chans att bli klar på ena sidan innan man vänder. (skär i den tjockaste biten och kolla för att verkligen vara säker på att det är klart, köttet ska vara vitt rakt igenom, ingen fara om det är ytterst lite rosa men om man är känslig så stek lite till)

Servera till sallad, potatis i alla former, grönsaker eller det du tycker om!

 

Categories: Fågel

Comments are closed.