Laxtimbal på kavring garnerat med salladsblad, gurka, tomat, räkor, dill och citron

Denna förrätt hade jag till mitt examensarbete, jag la inte så mycket tid upplägget vilket jag ångrar för det kunde blivit så mycket snyggare än det klassiska salladsblad, tomat & gurka men det blev gott iallafall trots utseende/upplägget.

Fick idén när jag var i Oxford, England på praktik då de hade liknande, så jag bad om receptet och gjorde om det till mitt egna med deras som bas/utgångspunkt. Du kan även göra dessa mindre och ha som snittar eller aptitretare att bjuda på.

Smeten kan du göra i förväg och ha i kylen så drar den sig lite och blir den mycket godare! Lägg dock inte upp den på brödet i förväg, risken är att brödet suger åt sig vätskan i röran och blir mjuk och blaskig.

Detta behövs för ca 5 portioner (Beroende på hur stora du gör dem)

  • 100 g kallrökt lax
  • 80g färskost
  • 30-40g cremé fraiche
  • 1 liten bit fin strimlad purjolök ca 2-3 cm
  • ca 1 msk finhackad dill
  • ca 1 msk finhackad gräslök
  • ca 1 msk finhackad persilja
  • ½ st finhackad rödlök
  • ½-1 msk citronsaft
  • Riven pepparrot
  • Salt & peppar
  • Kavring

Garnering: Salladsblad, tomat, gurka räkor, dill och citronbit

Gör såhär:

  1. Grov hacka laxen, finhacka örterna och rödlöken
  2. Blanda en smet av färskosten och cremé fraiche i en bunke ordentligt
  3. Tillsätt smeten tillsammans med laxen, löken och örterna. Tillsätt lite i taget tills det binder fint och inte är för lös (då rinner det ut och du kan inte forma den som du vill)
  4. Smaka av med salt, peppar, citronsaft och pepparrot
  5. Använd en utstickare och tryck ut den form du vill ha bröden i, använd samma form till att lägga upp röran på brödet
  6. Garnera!

 

 

Categories: Fisk, Förrätter

Comments are closed.