Denna förrätt hade jag till mitt examensarbete, jag la inte så mycket tid upplägget vilket jag ångrar för det kunde blivit så mycket snyggare än det klassiska salladsblad, tomat & gurka men det blev gott iallafall trots utseende/upplägget.
Fick idén när jag var i Oxford, England på praktik då de hade liknande, så jag bad om receptet och gjorde om det till mitt egna med deras som bas/utgångspunkt. Du kan även göra dessa mindre och ha som snittar eller aptitretare att bjuda på.
Smeten kan du göra i förväg och ha i kylen så drar den sig lite och blir den mycket godare! Lägg dock inte upp den på brödet i förväg, risken är att brödet suger åt sig vätskan i röran och blir mjuk och blaskig.
Detta behövs för ca 5 portioner (Beroende på hur stora du gör dem)
- 100 g kallrökt lax
- 80g färskost
- 30-40g cremé fraiche
- 1 liten bit fin strimlad purjolök ca 2-3 cm
- ca 1 msk finhackad dill
- ca 1 msk finhackad gräslök
- ca 1 msk finhackad persilja
- ½ st finhackad rödlök
- ½-1 msk citronsaft
- Riven pepparrot
- Salt & peppar
- Kavring
Garnering: Salladsblad, tomat, gurka räkor, dill och citronbit
Gör såhär:
- Grov hacka laxen, finhacka örterna och rödlöken
- Blanda en smet av färskosten och cremé fraiche i en bunke ordentligt
- Tillsätt smeten tillsammans med laxen, löken och örterna. Tillsätt lite i taget tills det binder fint och inte är för lös (då rinner det ut och du kan inte forma den som du vill)
- Smaka av med salt, peppar, citronsaft och pepparrot
- Använd en utstickare och tryck ut den form du vill ha bröden i, använd samma form till att lägga upp röran på brödet
- Garnera!