Torskrygg serveras på en bädd av varm zucchini och morotssallad med potatisstomp, kokt skivad rödbeta, rödvinskokt lök och brynt smör med rostade hasselnötter

Jag satte ihop denna rätt när jag låg sjuk hemma och hade tråkigt, kollade igenom massa olika kokböcker, bloggar, hemsidor, frågade mina farbröder som är kockar och kollade gamla recept jag har. Skrev upp allt, gjorde om, testade olika komponenter, olika tillbehör. Men till sist fick jag ihop det. Tänkte ut två olika teman av tillbehör, en för höst säsongens gönsaker och en för vår säsongens grönsaker.

Provlagade den för första gången till mina föräldrar, hade dock inte med alla tillbehör och komponenter som i maträtten jag satte ihop. Vi alla blev överraskade av hur allt gifte sig med varandra trodde inte det skulle bli så gott, liksom rödbetor och potatismos? SVINGOTT!

Detta behövs för 4 personer_DSC0058

Fisk

  • 4 st Torskryggs filé bitar
  • Salt & peppar
  • Citronsaft
  • Lite smör

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175°C_DSC0055
  2. Salta och peppra fisken på båda sidor och häll på lite citronsaft
  3. Lägg fiskfiléerna på en smör smord plåt/form och ugnsbaka i ca 15 minuter

Rödbeta (det tar tid att koka rödbetan mjuk, börja koka den direkt)

  • 2-3 st rödbetor (koka dem som dem är, blir lättare att skala)
  • Salt

Gör såhär:

  1. Koka betorna i rikligt med vatten på hög värme, släng i lite salt
  2. Känn med en sticka om den har blivit mjuk, häll av och spola med kallare vatten
  3. Skala dem med handskar (går att dra bort skalet ifrån dem)
  4. Skiva (om de kallnar kan du lägga i dem i stekpannan med lite smör/olja för att värma dem)

Potatisstomp/duchess
(Gratinerat potatismos)

  • 800g mjölig potatis (ex King Edward)
  • ca 1dl varm mjölk
  • En klick smör
  • 1-2 st äggulor
  • Salt & vitpeppar
  • Lite muskotnöt (du måste inte ha i det men jag tycker att det blir lite godare)

Gör såhär:

  1. Skala och skär ner potatisen till mindre bitar (går fortare att koka), när det har mjukna häll av vattnet och gör mos av det
  2. Tillsätt smör och den varma mjölken i moset (va försiktig med mjölken har du i för mycket blir det för löst och går inte att forma stompen och den kan flyta ut
  3. Tillsätt äggulorna, salta och peppra moset, blanda väl och smaka av (potatis kräver mycket salt, men va försiktig och salta lite i taget så det inte blir för mycket tillslut)
  4. Ta en ihålig form och pressa i moset på en plåt med bakplåtspapper och gör så många du behöver.
  5. Grädda högt upp i ugnen med övre värme påslagen 225°C eller med grill funktion tills potatisstompen fått fin gyllenbrun färg
Categories: Fisk, Tillbehör

Comments are closed.