Alspånsrökt apelsin och ingefäärsmarinerat ankbröst med potatis fondant och grönpepparsås

Alspånsrökt apelsin och ingefäärsmarinerat ankbröst med potatis fondant och grönpepparsås

 

Detta blev min varmrätt till examensarbetet, jag blev så himla nöjd med smakerna, färgerna och upplägget av denna, helt fantastiskt!

Vissa kan ha lite svårt för anka men jag tycker det är jättegott om man får till det!

Detta recept kräver mer tid.

Ankbröstet kan marineras och rökas dagen innan.

Detta behövs för ca 4 portioner

Anka

  • 2 ankbröst (Jag använde ½ halvt ankbröst per portion)IMG_4139
  • Saft & Zest från ½-1 apelsin
  • 2 msk riven infefära
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ½ msk flytande honug
  • Alspån till rökning (Självklart kan du använda annat rökpån som tex Jack Daniel’sspån, Hickoryspån eller äppelspån.
  • 150g morötter skurna i diamanter
  • 12 st babylökar

Gör såhär:

  1. Blanda riven zest och saften från apelsinen med den rivna ingefära, pressad vitlök och honug.
  2. Snitta kappan på ankbrösten som ett rutnät ( # ) och marinera ank
  3. brösten. Låt dem stå en stund och dra sig.
  4. Rök ankbrösten i ca 11-12 minuter, kolla så att det inte hamnar för mycket vätska i spånen för då kommer de ångkokas. (Steg 1, 2 & 3 Kan göras dagen innan!) om du gör det samma dag låt ankbrösten svalna innan du bryner kappan knaprigt.
  5. Sätt ugnen på 120°C. Under tiden ugnen blir varm Hetta upp en panna med smör i, bryn den snittade kappan på ankan knaprigt.
  6. Sätt in ankbrösten i ugnen och låt inner tempraturen komma upp till ca 56-57°C (medium)
  7. När de nått temperaturen stäng av ugnen och ta ut ankbrösten lägg över aluminiumfolie och låt dem vila i ca 10-15 min.

 Potatisfondanter (Det går att göra dem på olika sätt, jag visar två sätt)

  • 4st stora fasta potatisar, alternativ bakpotatis
  • Smör eller ankfett (om du använder ankfett så blir det lite mer sälta i potatisen så begränsa saltet)
  • Salt & Peppar
  • Utstickare i den form du vill ha potatis fondanterna

Gör såhär:

  1. Skär av en tunn bit av potatisen på längden så att det inte finns något skal synligt där du ska sticka ut, gör likadant på andra sidan. Stick ut potatisen med formen, använd en handduk till att trycka igenom så att du inte får ont i handen. Potatisen kan vara svår att få ut ur formen, skölj av formen och torka den efter varje utstick eller smörj lite med smör/olja så ska det nog gå bättre.
  2. Runda av kanterna lite med en potatisskalare.

I ugn

  • Sätt ugnen på 200°C
  • Lägg fondanterna i en ugnssäker form som har högre kant än fondanterna, ståendes
  • Smält smör eller ankfettet och täck potatis fondanterna helt
  • Baka dem tills de är mjuka igenom ca 1h
  • Ta ut dem ur ugnen och låt de ligga i fettet en stund innan servering.
  • Innan servering ta upp fondanterna och dutta med hushållspapper för att ta bort överflödigt fett

På spisen

  • IMG_2936Skär smör i bitar och lägg det i botten på pannan, lägg i fontanderna ståendes
  • Låt fondanterna puttra i smöret på medelhög värme tills de blir gyllenbruna på sidan neråt, kolla och vänd när du tycker det fått fin färg. (smöret ska va till ca hälften av fondanten, om det inte är tillräckligt med det smöret du haft i botten så kan du smälta lite smör vid sidan av och slå över tills de täcker.
  • När de är genom mjuka skjut pannan åt sidan och låt dem stå tills servering
  • Innan servering ta upp fondanterna och dutta med hushållspapper för att ta bort överflödigt fett
Categories: Kött, Såser, Tillbehör

Comments are closed.