Crème Brûlée med sponge och hallonsfärer

Crème Brûlée

Detta recept på crème brûlée  gjorde jag till min dessert på mitt examens arbete. Den blev fantastiskt god och hade en mild fyllig smak av vanilj. Kommer inte ihåg hur många portioner jag gjorde till denna dag men tror det blev ca 35-40 st.

Jag gjorde smeten och gräddade cème brûlée dagen innan service och tog fram dem i tid så de inte var allt för kalla när de skulle serveras. Blev lite rädd att den inte skulle sätta sig i formen och att jag skulle behöva göra om allt, vilket jag egentligen inte hade tid med, men det blev väldigt lyckat!

Det går utmärkt att göra dem dagen innan och låta dem stå plastad i kylen fram till servering. Tänk på att ta fram de någon timme innan så de inte är alldeles för kalla!

Detta behövs för ca 6 portioner

 • 4,5 dl vispgrädde
 • 1,5 dl mjölk
 • 1 vaniljstång
 • 6 äggulor
 • 3 dl strösocker

Gör såhär:

 1. Koka upp grädden tillsammans med mjölken och vaniljstången (både de urskrapade frön och resten av stången) låt koka ihop några minuter under omröring (inte vispa).
 2. Ställ åt sidan, låt svalna
 3. Blanda äggulorna och sockret, rör försiktigt ner det i den kylda gräddblandningen. Viktigt att smeten inte vispas och får in luft, den ska röras med slickepott
 4. Sila smeten
 5. Häll upp smeten i formar. Grädda den i ugnen på 95°C i ca 1h beroende på ugn (tror jag gräddade mina lite längre) i vattenbad. Jag hade vatten till ca hälften av formarna
 6. Skaka på formen för att se om de satt sig i kanterna (det ska inte vara för löst men inte heller för hårt gräddad.

INNAN SERVERING

 • Ta ut formarna ur kylen någon timme innan servering, detta för att den inte ska vara alldeles för kall när gästerna äter!
 • Strö på ett tunt lager socker och bränn av med gasolbrännare tills du får en fin gyllenbrun färg. Detta kan göras flera gånger (jag gjorde det 3 gånger på min och det resulterade med en lite knastrigare yta,väldigt gott).
Categories: Desserter

Comments are closed.